23948sdkhjf

Ny model skal forhindre spøgelsesbyer

Konceptet findes allerede i 23 danske byer og har på kort tid fået opbakning fra adskillige store organisationer og virksomheder.

Nethandel og coronakrise har i fællesskab skubbet utallige lokale erhvervsdrivende i de små og mellemstore danske handelsbyer helt ud til kanten.

Institut for Centerplanlægning har for eksempel forudset, at hvis internethandlen når en markedsandel på 50 procent af det samlede salg i Danmark, så vil der kun være 29 handelsbyer tilbage i landet, fortæller Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse. .

Direktør Mikkel Niess og hans kolleger i virksomheden BIDdanmark fungerer med deres BID-model allerede nu som en hjertestarter, der får pulsen op i de trængte handelsbyer.

BID står for Business Improvement District og går i korte træk ud på, at det lokale erhvervsliv går sammen med både det offentlige, foreninger og borgere - og i fællesskab tænker kreative tanker og udvikler byen.

- Det brede samarbejde styrker den lokale kreativitet og handlekraft i byerne og skaber stærkere fællesskaber mellem borgere, erhvervsliv og lokale myndigheder. Erfaringerne viser, at det virker, siger Mikkel Niess.

Bred opbakning til BID-modellen
Den danske BID-model udspringer af en række internationale modeller for bysamarbejder og interessentgrupper. BID står for "Business Improvement District" og betegner et afgrænset geografisk område, hvori man skaber et dedikeret netværk og samarbejde mellem private, civile og offentlige aktører.

Målet er at skabe et bedre, mere attraktivt og levende byrum, hvor boliger, handel, erhvervsliv, kultur, fritid og dagligliv kan blomstre. Økonomisk aktivitet forenet med bæredygtighed på alle måder bliver et stadig mere centralt emne.

Målet er således også at få flere til at handle lokalt og få udlejet evt. tomme butikslokaler. Det er hele området, der skal i spil, ikke kun detailhandlen, men også kulturen, oplevelserne, turisme, spisestederne og spillestederne.

Indtil videre er der etableret 26 BID i 23 byer i Danmark. Det seneste kom til i Otterup på Fyn i sidste uge - og i morgen er der Kickoff i Brovst i Jammerbugt Kommune med BID nr. 27.

Flere af landets store organisationer og virksomheder bakker nu op om konceptet. I kredsen af partnere finder man Dansk Erhverv, DSK (De Samvirkende Købmænd), De Lokale Ugeaviser, Landdistrikternes Fællesråd, DRC (Danmarks Restauranter & Cafeer), Danmarks Biblioteksforening, Rambøll og Dansk Live, der er en interesseorganisation for festivaler og spillesteder.

Senest har KL (Kommunernes Landsforening, red.), i en pressemeddelelse, peget på BID-modellen som en løsning på byernes udfordringer.

- Det kan virkelig noget, når kommunen, lokale erhvervsdrivende og borgere går sammen om at udvikle deres by. Den form for samskabelse sikrer et stort lokalt ejerskab og skaber dermed mere bæredygtige løsninger. Og vi har i den grad brug for holdbare løsninger på, hvordan vi sikrer levende byer i hele landet, siger formand Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125